16 Nisan 2020 Perşembe

Lastik İnceleme | Bridgestone B250

Bu yazıda 3 yıldan uzun süre kullandığım Bridgestone'un ekonomi sınıfı lastiği B250 tecrübelerimi paylaşacağım.
Mevsim: ☼
Ebat: 175/70R13 82T
Araç: Opel Corsa C
Üretim yeri: Kocaeli/Türkiye

Yol Tutuş

B250, yol tutuş olarak fazla bir şey vadetmiyor fakat büyük bir tehlike de yaratmıyor. Kuru zeminde yol tutuşu ve fren mesafesi orta seviyede. Yağmur başladığında ise işler biraz kötüye gidiyor. Islak zemindeki yol tutuşu vasatın altına inerken fren mesafesi orta seviyede kalıp idare eder dedirtiyor. Ayrıca lastik, yoldaki su birikintilerinde aquaplaning'e yatkın.

Konfor

B250'de enteresan bir durumla karşılaştım. Lastik, rodajı tamamlanana kadar yumuşak, konforlu ve sessizdi; rodajdan sonra ise aşırı sert bir hal aldı. Bu sertlik nedeniyle, kullandığım yüksek yanak ebatına rağmen yoldaki tüm detayları yolculara iletiyordu. Gürültü seviyesi de vasat. EU etiketindeki 70db değerine rağmen sanki daha fazla ses çıkarıyormuş gibi hissettiriyor. Gerçi ülkemizdeki garip yol satıhlarının da bunda etkisi olabilir. Özetle, bu lastik konforsuz.

Dayanıklılık

B250 modelinin en güçlü olduğu disipline geldik. Öncelikle bu lastik aşırı uzun ömürlü. Yıllar geçse de dişleri aşınmıyor. Hamurda çatlamalar bile minimal düzeyde. Test edilen lastik 3 yıl kullanıldıktan sonra 1,5 yıl bahçede yattı, sonrasında 1,5 yıl daha başka bir araçta kullanılmaya devam etti. Olağan dışı koşullara karşı da dayanıklılığı çok iyi. Baloncuk çıkarmıyor, kolay patlamıyor, yarılmıyor, 70 gibi anormal bir yanak ebatına rağmen balans bozmuyor, parça kopmuyor. Ayrıca aşırı sert hamuru sayesinde lastiğin yanağı sert virajlarda da çok dirayetli, deforme olup jantın üzerine binmiyor.

Yakıt Tüketimi

Lastiğin EU etiket değeri F. Gerçekten de reel kullanımda en ufak bir yakıt ekonomisi beklentisi yaratmıyor. Zaten lastiği raftan elinize aldığınızda çok ağır olduğunu hissediyorsunuz. Bu durum özellikle motor gücü düştükçe tüketime daha da olumsuz yansıyor.

Fiyat

16 Nisan 2020 tarihi itibarıyla, 175/70R13 82T ebatındaki lastiğin Bridgestone'un resmi sitesindeki fiyatı 336 ₺. Piyasa geneline bakıldığında ne pahalı ne de ucuz diyebiliriz.

Sonuç

Kocaeli'de üretilen Bridgestone B250, aşırı sert hamurlu bir lastik. Bu yapısının yol tutuştaki olumlu ve olumsuz etkileri fark edilecek derecede. Fakat dayanıklılık söz konusu olduğunda eline su dökebilecek lastik azdır. Bu yönüyle taksici dostu bir model diyebiliriz. Ayrıca kısa sürede yüksek km yapan filo araçları için de mantıklı bir tercih olabilir.
175/70R13 82T - EU Label

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder