16 Nisan 2020 Perşembe

Lastik İnceleme | Goodyear Vector 4 Seasons Gen-2

Son yıllarda yasal düzenlemelerin ve denetimlerin de etkisiyle kış lastiği kullanımı yaygınlaştı. Fakat farklı iklim koşullarının görüldüğü ülkemizde, kışların sert geçmediği bölgelerde dört mevsim lastikleri de, fazla km yapmayan tüketiciler tarafından ciddi şekilde değerlendirmeye alınıyor.

Ben de bu yazımda 2,5 yıl kullandığım Goodyear'ın dört mevsim lastiği Vector 4 Seasons Gen-2 tecrübelerimi paylaşacağım.
Mevsim: ☼+❄
Ebat: 175/70R13 82T
Araç: Opel Corsa C
Üretim yeri: Polonya

Yol Tutuş

Vector 4 Seasons Gen-2, kışlık karakteri daha ağır basan bir lastik. Genel olarak hiçbir konuda büyük zayıflık gösterip tehlike yaratmıyor. Kuru zeminde yol tutuşu sıcak havalarda orta seviyede, serin havalarda ise daha da iyi. Kuru zemindeki fren mesafesi ise lastiğin en zayıf olduğu nokta denebilir, başarısız. Islak zemindeki yol tutuşu ve fren mesafesi gayet iyi. Su birikintilerinden geçerken çok başarılı, aquaplaning yaşatmıyor.

Dört mevsim lastiği incelerken kar performansını da değerlendirmek gerekir. Kardaki yol tutuşu ortalama bir kış lastiği kadar iyi. yumuşak karda binek arabanın yüksekliğinin yettiği ölçüde yol alıyor, arabanın zemini kara oturana kadar ilerlemeye devam edebiliyor.


Konfor

Lastiğin hamuru kış lastiği gibi yumuşak. Bu nedenle yol konforu çok iyi. Ayrıca vasat kış lastikleri gibi gürültülü değil, tam tersine bugüne kadar kullandığım en sessiz lastiklerden biri olabilir. EU etiketindeki gürültü değeri 67db. Konfor konusunda rahatsıszlık verebilecek tek nokta var: Sadece yaz sıcaklarında döner kavşaklarda kış lastikleri gibi ciyaklama yapabiliyor. Konfor disiplinindeki olumlu halini son gününe kadar korumayı başarıyor.

Dayanıklılık

Vector 4 Seasons Gen-2, maruz kaldığı zorlayıcı kuvvetlere karşı dayanıklı denebilir. Kullanım ömrü boyunca baloncuk çıkarmadı, yumuşak hamuruna ve oldukça sert kullanımlara rağmen parça kopmaları çok az görüldü. Kullanım ömrü boyunca lastik üzerinde çatlaklar oluşmuyor. Lastiğin dişlerindeki deformasyon minimal düzeyde. Dişler arasında nadiren yarıklar oluşuyor. Kolay kolay patlamıyor, baloncuk da çıkarmıyor. Lastiğin yanağı genel olarak dayanıklı. Fakat uzun vadede yüksek yanak ebatına karşı koyamayıp balans bozmaya başlıyor.

Lastiğin kullanım ömrü vasat. Taktıktan 2,5 yıl sonra 40.000 km'yi görür görmez hamurunun bozulmasıyla lastik aniden kendini saldı. Lastiğin fiyat seviyesi düşünüldüğünde bu biraz hayal kırıklığı yaşatıyor.

Yakıt Tüketimi

Lastiğin EU etiket değeri E. Bariz bir yakıt ekonomisi vadetmiyor. Fakat lastik çok hafif, bu da kullanımda performansa olumlu etki ederken doğal olarak bir miktar yakıt ekonomisi sağlıyor.

Fiyat

16 Nisan 2020 tarihi itibarıyla, 175/70R13 82T ebatındaki lastiğin Goodyear resmi sitesindeki liste fiyatı 543 ₺ olarak gözüküyor. Piyasa geneline bakıldığında bu ebat için bu fiyat oldukça yüksek. Genel kalitesi için bu paralar verilir desek bile insan kullanım ömrünün daha uzun olmasını bekliyor.

Sonuç

Yumuşak hamurlu olan Goodyear Vector 4 Seasons Gen-2 modelinin karakteri kış lastiğine daha yakın; sanki özünde kış lastiğiymiş de yaz koşullarını idare ediyormuş gibi hissettiriyor. Bu nedenle kullanıcıların bunun yaz lastiği olmadığının bilincinde olup, sıcak havalarda arabalarını maceradan uzak şekilde kullanmaları gerekiyor. İstanbul gibi kısa süreli kar gören, ortalama kış koşulları yaşayan yoğun şehirlerde yaşayıp sık sık lastik değişimi yapmak istemeyen kullanıcılar için mutlaka değerlendirilmesi gereken kaliteli bir seçenek.
175/70R13 82T - EU Label

2 yorum:

  1. Berk bey merhaba;
    Sizi bütün kanallardan araştırdım fakat bir türlü iletişime geçemedim.. Size mesaj yoluyla ulaşmaya ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Denizin ortasına mantar tapalı şişe misali yazıyorum.. Artık son umudum burası umarım görürsünüz ara ara kontrol edicem.. Instgram: kamilemreacikk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. instagram'dan takip eden hesap siz misiniz? Sonunda tek k harfi var.

      Sil